Жителите на пловдивското село Белащица отново излязоха на протест с искане за

...
Жителите на пловдивското село Белащица отново излязоха на протест с искане за
Коментари Харесай

Жителите на Белащица подновиха протеста с искане за закриване на кариерата

Жителите на пловдивското село Белащица отново излязоха на протест  с искане за закриване на кариерата за рандеман на инертни материали , която се намира в Родопите в непосредствена непосредственост до селото.

От Инициативния комитет „ Стоп на кариерите в Белащица “ прецизираха, че дейностите им са предизвикани от решението на Върховния административен съд (ВАС), отменящо решение на Пловдивския съд, с което се отхвърля акт на Регионалната ревизия по околната среда и водите (РИОСВ) в Пловдив против един от концесионерите на кариерата в Белащица - „ Холсим кариерни материали “.

По думите на една от протестиращите Светла Попова капиталовите планове на „ Холсим кариерни материали “ и " Пътища " надлежно за 25 и 15 години не престават. Тя акцентира, че жителите на селото са възмутени от това развиване на проблема, откакто от няколко години интензивно стачкуват, организират срещи с представители на всевъзможни държавни институции, огромна част от които са ги подкрепяли, само че единствено на думи.

" Реално, с обстоятелства не сме видели никаква поддръжка досега нито от Министерството на околната среда и водите, респективно от Регионална инспекция за опазване на околната среда, нищо от община " Родопи ", на чиято територия се намират селото и кариерата, която с подправени обещания ни залъгва три години', акцентира Попова.

Според нея всички институции работят в поддръжка на продължение на кариерите. Тя добави, че не се взема под внимание и положението на пътя, по който минават тежките камиони с инертни материали.

Тя напомни, че Басейнова дирекция " Източнобеломорски регион " -Пловдив е разкрила, че на територията на кариерите има водоизточници, които не се употребяват, тъй като съгласно нея " ще се пречи по този метод на кариерната активност, което е с върховен приоритет в нашата страна, а селото е на воден режим през лятото ". 

'Протестът ще продължи дотогава, до момента в който има капиталови планове за удължение активността на кариерите ", сподели Светла Попова и добави, че в избрани моменти през днешния ден ще затворят пътя, пресичайки неведнъж през него. Протестиращите издигнаха плакати " Оставете планината на природата ", " Нова концесия е сигурен път към екокатастрофа ", " Стоп на кариерата ".

Жителите на селото стачкуват към този момент пет години и през всичкото това време упорстват за неотложно прекъсване на кариерната активност и осъществяване на поетите задължения от община " Родопи ".

Сред настояванията им са и прекъсване на придвижването на тежкотоварни камиони през селото, разширение на урбанизираната територия, разработване на Общ организационен проект на село Белащица, инспекция на з аконността и унищожаване на складовете за взривни материали.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР